Phished oprichter Arnout blikt terug op zijn jaar als JCI Vlaams-Brabantse Jonge Ondernemer 2022
“Het is fijn om je netwerk verder uit te breiden met mensen die begrijpen wat je meemaakt”: Arnout Van de Meulebroucke blikt terug op zijn jaar als JCI Vlaams-Brabantse Jonge Ondernemer van het Jaar.
Vorig jaar won de 26-jarige Arnout Van de Meulebroucke de award van JCI Vlaams-Brabantse én JCI Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar. De oprichter en CEO van cybersecuritybedrijf Phished heeft de spreekwoordelijke sjerp een jaar lang mogen dragen, maar binnenkort krijgt hij een opvolger. Hoe kijkt de jonge ondernemer terug op het voorbije jaar? Wat leverde de titel hem op? En welke raad geeft hij aan de huidige kandidaten?
Wereldwijd 2500 klanten, 75 medewerkers in 10 verschillende landen en pas 5 jaar geleden opgestart: Phished is razendsnel uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de markt van cybersecurity. Maar Arnout Van de Meulebroucke blijft met beide voeten op de grond. Net dat siert hem zo — en charmeerde ongetwijfeld de jury van JCI, dat de award van Vlaamse Jonge Ondernemer jaarlijks uitreikt.
Van de Meulebroucke denkt met veel plezier terug aan de awardshow van 2022. “Het was heel speciaal”, zegt hij. “Phished had in het verleden al een aantal keer een award gekregen, maar op de uitreiking van de Vlaams-Brabantse en Vlaamse Jonge Ondernemer was het de eerste keer dat ik persoonlijk in de kijker stond. Een fijne erkenning en erg leuk om een jaar lang te kunnen zeggen dat je de Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar bent. Ik probeer dat toch af en toe eens te laten vallen in een gesprek”, lacht Van de Meulebroucke.
Een ruim netwerk van ondernemers
Een toffe ervaring, dat was het zeker. Maar vooral: het heeft Arnout Van de Meulebroucke de kans gegeven om zijn netwerk verder uit te breiden. “Tijdens de voorrondes en de finale kom je met veel andere ondernemers in contact”, vertelt hij. “Dankzij de Vlaamse Jonge Ondernemer heb ik bijvoorbeeld iemand leren kennen met wie ik nu vaak naar events ga. Ik ben zo ook in een groot scale-upnetwerk terechtgekomen.”
Een ruim netwerk hebben, is belangrijk als ondernemer. Al is het maar om ervaringen te kunnen delen over de ups and downs van het ondernemersleven, vindt de jonge ondernemer. “Je moet niet uit elk contact of elk netwerk iets halen. Het is al heel interessant om gewoon iemand te hebben die begrijpt wat je als oprichter van een bedrijf meemaakt.”
Hoewel Phished het erg goed doet en Van de Meulebroucke duidelijk sterk in zijn schoenen staat, blijft het een grote verantwoordelijkheid om een bedrijf in goede banen te leiden. “Ik sta er uiteraard niet alleen voor, maar als oprichter heb je toch altijd de eindverantwoordelijkheid. Als je dan ook nog eens de enige founder bent van het bedrijf, kan het weleens eenzaam zijn. Dan is het fijn als je kunt praten met andere ondernemers over hoe zij omgaan met de druk en problemen, of gewoon wat hun toekomstvisie is.”
Nieuwe kandidaten stomen zich klaar
De kandidaten voor de JCI Vlaams-Brabantse Jonge Ondernemer van 2023 mogen dus veel netwerkmogelijkheden en extra naamsbekendheid voor hun bedrijf verwachten. Heeft Van de Meulebroucke tips voor de nieuwe lichting? “Laat het gewoon op je afkomen en geniet”, klinkt het. “Laat dat podium en de jury je niet te zenuwachtig maken, amuseer je gewoon. Het helpt natuurlijk ook dat je familie, vrienden en collega’s in de zaal zitten: je voelt hun steun en het is de kers op de taart als je in hun bijzijn de award in ontvangst mag nemen.”
De jonge ondernemers van dit jaar zijn zich intussen volop aan het voorbereiden op de lokale rondes. In Vlaams-Brabant zijn de vier kandidaten zorgvuldig uitgekozen door Siska Dauwe en haar collega’s van JCI Vlaams-Brabant. Linde Stifter van TILIA Babywearing, Andy De Jong van Paleo, Axel Van Lombeek van MegaCharge en Holger Willems van Relu zullen het op 20 april tegen elkaar opnemen. Eén van hen wordt de JCI Vlaams-Brabantse Jonge Ondernemer van 2023 en mag op 11 mei het in de finale (JCI Vlaamse Jonge Ondernemer) opnemen tegen de winnaars van de andere Vlaamse provincies.
Volgens Dauwe zijn het stuk voor stuk sterke kandidaten. “Ze zijn erg verschillend: de ene is vegetarische voeding aan het innoveren, iemand anders ontwikkelde ergonomische draagzakken voor ouders. Een mooie mix van kandidaten die elk op hun manier verandering brengen met hun bedrijf.” Stifter, De Jong, Van Lombeek en Willems passen volgens Dauwe perfect binnen de vier pijlers van JCI. “We kijken naar het individu: naar hun inspanningen voor de gemeenschap, naar hun ondernemerszin en internationale plannen. Dat zijn de blokstenen waar JCI op gebouwd is, dus we verwachten dat onze kandidaten hier ook in uitblinken.”
Een mooie ervaring
Siska Dauwe, die sinds oktober 2022 lid is van JCI en nu ook mee haar tanden zet in de organisatie van de JCI Vlaams-Brabantse Jonge Ondernemer, is ervan overtuigd dat deze vier jonge ondernemers de ideale shortlist vormen. Al was het geen makkelijke taak om die shortlist samen te stellen. “We hebben in Vlaams-Brabant een heleboel sterke jonge ondernemers, dus nee, het was niet gemakkelijk om er slechts vier uit te kiezen”, lacht ze.
Voor Dauwe is het de eerste keer dat ze de awardshows van de JCI Vlaams-Brabantse Jonge Ondernemer zal meemaken, en ze kijkt er enorm naar uit. “Ik ben verantwoordelijk voor de begeleiding van de kandidaten, dus ik kan het van dichtbij meemaken. Dat is heel tof, maar ook voor mij — net als voor de kandidaten — een enorme leerschool.”
De vorige edities hebben al bewezen dat de sfeer tijdens de voorrondes goed zit. Ook Arnout Van de Meulebroucke kan dit bevestigen. De kandidaten kunnen dus sowieso rekenen op een mooie ervaring in hun carrière. En hoewel de editie van 2023 nog van start moet gaan, denkt Siska Dauwe ook al aan volgend jaar: “Wie jonge ondernemer is en graag zijn of haar kans wil wagen, mag zich nu al aanmelden via onze website. We zijn heel benieuwd naar hun verhaal en leren graag sterke jonge ondernemers zoals Arnout en co kennen!”